Martin Krpan

 

Martin Krpan

 

Bloke niso poznane samo po bloškem smučarju, bloškem volu, po hudi in dolgotrajni zimi, poznane so tudi po Levstikovem Martinu Krpanu.

Fran Levstik je svojega literarnega junaka Martina Krpana umestil v vas Vrh, ki se nahaja v vasi Sveta Trojica, ki je na severovzhodnem delu Bloške planote. Tako je zapisal že leta 1934 pokojni profesor dr. Anton Slodnjak, avtor romana o Levstiku, Pogine naj pes in avtor enajstih knjig zbirke Zbrana dela Frana Levstika.

Levstik piše: »V Notranjem stoji vas, Vrh po imenu. V tej vasici je živel v starih časih Krpan, močan in silen človek«.

V gornjem odstavku je prvi stavek Fran Levstik napisal v sedanjem času. Torej je avtor vedel, da vasica Vrh na Blokah dejansko obstoja.

Slavko Petrič je s svojo knjigo Boj za Krpanovo dediščino dokazal, da je bila v Levstikovih časih v Sloveniji samo ena vas z imenom Sveta Trojica in ta se je nahajala na severnem predelu Bloške planote in da je to tista vas v bližini katere, naj bi bila Krpanova vas Vrh. Z nadaljnjimi raziskavami je Slavko Petrič  našel vas Vrh in razvaline hiše, v kateri je žive1 Levstikov literarni junak Martin Krpan.

O hiši, v kateri je žive1 Martin Krpan, govori tudi ljudsko izročilo, in to v pripovedi starega Jurmana, katere zapis hrani Tone Urbas, kakor tudi pripoved Marije Bečaj iz Pajkovega.

Pod okriljem Društva prijateljev Martin Krpan Bloke je bil v letu 2014 izdelan 55-minutni film z naslovom »Bloška resnica o Martinu Krpanu«, ki se nahaja na koncu tega teksta.

Krpanovo deželo (Bloke) in Levstikove kraje (Dolenjsko) loči le reka Iška s svojo čudovito sotesko. Na desni strani soteske se razprostirajo vasi s skupnim imenom Rute. V ozadju Rut stoji hrib s cerkvijo sv. Primoža. Od njegovega vznožja, kakšen kilometer ali dva proti vzhodu, pa so že Velike Lašče, kjer se je Fran Levstik že od rane mladosti srečeval z Bločani. Le-ti so tja takrat dnevno hodili po malo večjih nakupih. Zagotovo je pri njih videl značaj, ki ga je upodobil v Martinu Krpanu z vsemi njihovimi dobrimi in malo manj dobrimi lastnostmi. Mi radi pravimo: »Izrezan Bločan je!«

»Krpan se je pa držal, da je bit skoraj hudemu vremenu podoben. Kakor bi se za Mokrcem bliskalo, tako je streljal z očmi izpod srditega čela; obrvi so mu pa štrlele kot dve metli.«

In samo od tu, z Vrha pri Sveti Trojici, je možno videti mogočni Mokrc (1059 m) v vsej njegovi veličini. Ne daleč od tu pa se nahaja vas Golo, kjer je bil doma Jemejko, kateri je omenjen v povesti o Martinu Krpanu.

»Saj menda veste, kako je dejal rajnki Jernejko na Golem: Ali ga bom s pogačo pital, ...«

Levstikova povest o Martinu Krpanu z Vrha pri Sveti Trojici je njegovo najbolj cenjeno delo. V sami povesti je navedel številne kraje, ki jih je tudi dobro poznal. Sam avtor pravi, da je zajemal snov iz ljudstva in je namenjena ljudstvu.

Nikakor pa ni prav, da si posamezniki zaradi osebnih ali lokalnih interesov jemljejo pravico popravljati ter dopolnjevati Levstikova literarna dela, da bi dokazali, da je Krpan njihov občan. Bločanom tega ni potrebno.

Kakorkoli že, pridite in preživite kakšen dan na naši čudoviti planoti. Zagotovo boste videli mnogo naših lepot, se nadihali čistega zraka, zaužili kakšno izmed bloških dobrot in popili kakšen kozarec bistre, naravne in izredno čiste vode.

Franc Hiti, Matej Pakiž

 

Na spodnji povezavi si lahko preberete: 

Našla se je vas Vrh in hiša v kateri je živel Levstikov literarni junak Martin Krpan  

avtorja  Slavka Petriča    

 https://www.bloke.si/upload/editor/Na%C5%A1la%20se%20je%20vas%20Vrh%20in%20hi%C5%A1a%20v%20kateri%20je%20%C5%BEivel%20Levstikov%20literarni%20junak%20Martin%20Krpan_1.pdf

 

Janez Medvešek avtor zanimive foto zgodbe DEŽELA MARTINA KRPANA

Povezava: Dežela Martina Krpana