Pojasnila o rabi spletnih piškotkov

Piškotek je kratko besedilo, ki ga obiskano spletno mesto pošlje brskalniku. Na ta način si spletno mesto lažje zapomni nastavitve, ki jih imate kot uporabnik izbrane (npr. jezik), kar bistveno olajša vaše nadaljnje obiske strani. Piškotki torej poenostavijo brskanje po spletu ter omogočajo hitrejšo in bolj enostavno uporabniško izkušnjo. Uporablja jih večina spletnih strani.

Za lažjo odločitev, kako ravnati s piškoti, smo za vas pripravili dodatna pojasnila. Prosimo, upoštevajte, da se z uporabo spletne strani in spremljajočih storitev strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

Vrste piškotkov

Piškotki so, recimo jim vrsta datoteke, ki jih med vašim obiskom spletne strani le-ta ustvari in vanje shrani podatke. Tako vam je ob naslednjem obisku zagotovljeno mnogo lažje in hitrejše brskanje po strani. Ločimo dve vrsti piškotkov, in sicer: Katere trajne piškotke uporablja naša stran?
Ime piškotka Trajanje piškotka Opis piškotka
ci_session 1 leto od namestitve/posodobitve Piškotek ogrodja na katerem je zgrajen naš CMS sistem.
_ga 2 leti od namestitve/posodobitve Beleži statistiko obiskanosti spletne strani.
_gat 10 minut od namestitve/posodobitve Beleži novega uporabnika ali novo sejo.
NID 6 mesecev od namestitve/posodobitve Beleži informacije o brskalniku in vaše nastavitve pri uporabi Google Zemljevidov.
Statistika 1 leto od namestitve/posodobitve Beleži stanje ali uporabnik dovoli vodenje statistike.
Piskotki 1 leto od namestitve/posodobitve Beleži stanje ali uporabnik dovoli uporabo zunanjih piškotkov.


Nastavitve piškotkov

Statistika Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.
Zunanji piškotki Dovolim piškotke zunanjih spletnih storitev, da prikazujejo meni prilagojene vtičnike. Uporabljamo vtičnike socialnih omrežij, video vsebin in zemljevidov.


Vsi brskalniki vam omogočajo nadzor nad piškoti. Za vas smo pripravili navodila, kako dostopate do nastavitev piškotkov v izbranem iskalniku:

Microsoft Internet Explorer: Start button > Internet Explorer > Tools > Internet Options > Privacy > Settings
Mozilla Firefox: Firefox menu > Preferences > Privacy
Google Chrome: Chrome menu > Settings > Show advanced settings > Privacy > Content settings > Cookies
Apple Safari: Safari > Preferences > Security
Opera: Opera > Preferences > Advanced > Network

Če se odločite za izbris ali blokiranje piškotkov, se lahko zgodi, da nekatere spletne strani ali njihove funkcije ne bodo delovale pravilno ali enako učinkovito. Ob vsakem obisku boste tudi prejeli obvestilo o piškotkih.

V primeru, da nadgradite vaš brskalnik ali napravo z novo različico, je potrebne nastavitve piškotkov ponovno urediti.

Več informacij o zakonodaji in rabi piškotkov najdete tudi na spletni strani: https://www.ip-rs.si/novice/detajl/informacijski-pooblascenec-izdal-smernice-glede-uporabe-piskotkov/?cHash=5842ad1118a2ae1915f350cc1aa98c22