Orhideje

Na Bloški planoti lahko od pozne pomladi do konca poletja opazujemo različne vrste iz družine kukavičevk oziroma orhidej. Gre za rastline z barvitimi cvetovi nenavadnih oblik. Lahko si jih ogledamo od blizu in jih fotografiramo, nabiranje pa je prepovedano, saj so vse kukavičevke zavarovane. Na Bloški planoti smo do zdaj našli 29 različnih vrst orhidej, kar je približno tretjina v Sloveniji zabeleženih vrst.

Številne vrste kukavičevk najdemo na suhih travnikih in v gozdovih. Med njimi je morda najbolj posebno muholiko mačje uho (Ophrys insectifera), ki z obliko in obarvanostjo cveta oponaša muho. Cvet je tako podoben muhi, da se samci poskušajo pariti z njim, pri tem pa se nanje prilepijo pelodna zrna, ki jih nato prenesejo na drugo rastlino in jo oprašijo.

Med strokovnjaki je Bloška planota še posebej znana po dveh kukavičevkah. Transilvanska prstasta kukavica (Dactylorhiza maculata subsp. transsilvanica) je dokaj pogosta na vlažnih travnikih ob Bloščici in pritokih. Poletna škrbica (Spiranthes aestivalis) je zelo redka in danes uspeva le še na nekaj lokacijah na Bloški planoti, drugod v Sloveniji pa je izumrla.

Avtorica: Jana Kus Veenvliet

KONTAKT:
Za voden obisk Bloščice se lahko obrnete na lokalno vodnico Jano Kus Veenvliet na telefon: +386 31 502 566