Tek na smučeh

Občina Bloke je z začetkom  sezone 2023/2024 začela z zaračunavanjem uporabe tekaških prog. Enodnevna karta stane 5 EUR, celoletna pa 50 EUR. Karte lahko kupite v poslovalnici Izišporta, na vstopni točki na tekaške proge.

Vselej, ko je na Bloški planoti sneg, so urejene in utrjene tekaške proge. Če je vreme nestanovitno, so proge krajše, ob lepem vremenu pa so proge dolge tudi do 20 km. Vedno imajo obliko pentlje, zato se vrnete na izhodišče. Svoje jeklene konjičke lahko parkirate na novozgrajenem parkirišču ob večnamenski dvorani Bloški smučar v Novi vasi ter se peš (100 m) odpravite do poligona, ki se nahaja v neposredni bližini bencinske črpalke in gasilskega doma.

Na Blokah deluje Tekaški smučarski klub Olimpija, ki je skozi vse leto zelo aktiven. Udeležujejo se raznih tekmovanj, treninge imajo celo leto, prilagajajo se razmeram in z veseljem sprejemajo nove člane.

Vsako leto organizirajo sedaj že tradicionalne Bloške teke, ki se jih udeležijo navdušeni tekači od blizu in daleč. Le-ti se vedno znova vračajo na to prekrasno planoto.

 Več informacij: 
Zemljevid prog:
 
 
 
Ko hladna zima leže na polje,
se Bločanu ogreje srce.
Je vajen bridkega mraza,
pred snegom ne prizna poraza.
Na sveže pobeljeno planjavo
zareže tekaške proge kot za stavo.
Si vsak junak rad natakne smuči
in se v objem bloških gričev zapodi.
Vesna Grilc